Regler Pubserien

 

Pubserien är ingen elitserie. Det är en serie för oss som kanske har varit ganska bra en gång i tiden men inte längre håller precis landslagsklass. Därför har vi dels satt en åldersgräns på lägst 30 år för herrar men ingen gräns för damer. Det var högre åldrar som gällde tidigare men för att få in fler spelare till Pubserien så sänktes dessa gränser 2023.

Dels får man inte spela i Öppna seriens Superligan eller Super-Ettan. Spelare från division 1 får däremot vara med, men inget lag får ha med mer än en spelare från division 1 per match. En spelare som under en säsong går upp och spelar i Superligan eller Superettan, betraktas därefter som spelare i den serien och får därför inte fortsätta i Pubserien den säsongen. Ett lag som använder en sådan ”indisponibel” spelare får poängavdrag för det antal matcher denne har spelat efter förseelsen, samt de poäng laget spelat ihop efter. Dessa bestraffningar togs beslut om i mitten av februari 2023.

Alla lag måste ha en hemmapub som återfinns inom Stockholms tullar, och laget ska normalt sett heta som puben de spelar på. Regeln har varit ett lag per pub, men på senare år har vi tillåtit att två lag får dela pub. Detta under förutsättning att puben godkänner att två lag spelar där. Korslottning kommer i så fall göras, så att det ena laget spelar hemma varannan vecka och det andra laget övriga veckor.

Varje match innehåller sju delmatcher. De består av en lagmatch, två dubbelmatcher och fyra singelmatcher. Lagmatchen är egentligen tänkt att ligga sist av delmatcherna, för att om det efter övriga delmatcher står 3-3, så är det helt underbart att matchen avgörs med en lagmatch. 

Efter att ha provkört så en tid, så beslutades ändå vid ett lagledarmöte att hemmalaget skulle få bestämma om de ville ha lagmatchen först, i mitten eller sist. Sitt val ska de tala om före hela pubseriematchen sätter igång, när protokollet presenteras. I det skedet singlar man också slant och laget som vinner singlingen börjar den första delmatchen. Nästa match får motståndarna börja och sedan växlar lagen för varje delmatch.

En pubseriematch ska innehålla minst fyra spelare per lag, men högst åtta spelare. 

Nedtill på varje protokoll finns plats för bra noteringar under kvällen. Detta sker i fyra kategorier, dels 180-kast, dels höga ingångar, höga utgångar och korta set. Som höga in- och utgångar räknas tal över 110, och som kort set noteras set under 12 pilar. Som hög ingång i dubbel- eller lagmatch räknas de tre första pilarna från en spelare, även om någon/några av dennes medspelare har missat ingång i kastet/kasten före. Nedtill på protokollet så kan även någon i något av lagen skriva en oförglömlig kommentar om något som har hänt under matchkvällen.

Efter en pubseriematch ska hemmalaget bjuda på en enklare måltid med öl för varje under kvällen spelande person i båda lagen. Hur detta ska finansieras förhandlar varje lag om med sin pubägare.

Protokoll från matchen ska insändas till pubserieledningen på bosse38@ownit.nu senast klockan 10 förmiddagen efter matchen. Enklast med modern teknik är förstås att spelkvällen fotografera protokollet med en smartphone, och därifrån dela bilden till nämnda mejladress.